Wijzigingen per 1 juli 2022
Onderaan deze pagina vindt u de wijzigingen voor het hebben van rookmelders in bestaande woningen, maar eerst de belangrijkste wet- en regelgeving betreffende rookmelders.
Woningwet
De Woningwet regelt alle wetgeving rondom ruimtelijke ordening en bouwwerken. Deze Woningwet wijst onder andere het Bouwbesluit aan voor de uitvoering van deze wet.
Bouwbesluit
Het Bouwbesluit bevat bouwtechnische voorschriften waaraan alle bouwwerken, zoals woningen, kantoren, winkels e.d. in Nederland minimaal moeten voldoen. Verbouwingen vallen ook onder het Bouwbesluit. De eisen hebben betrekking op (brand-)veiligheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. In het Bouwbesluit dat in januari 2003 van kracht is gegaan, wordt voor “gebouwen met een woonfunctie” vermeld dat rookmelders moeten voldoen aan de NEN 2555. Met betrekking tot rookmelders wordt aandacht besteed aan woningen, maar ook aan rookmelders in pensions en studentenhuizen.
De laatste versie van het Bouwbesluit is van kracht geworden in 2012. Regelmatig worden aanpassingen en aanvullingen op dit Bouwbesluit doorgevoerd. Zo zullen rookmelders in bestaande bouw (< 2003) vanaf juli 2022 verplicht worden.
NEN 2555
De NEN 2555 is de Nederlandse norm voor (huis-)rookmelders. In de NEN 2555 staat onder andere:
- Melders moeten een primaire energievoorziening hebben (230Vac / lichtnet) en voorzien zijn van batterij back-up (secundaire energievoorziening).
- Het moeten niet-ioniserende melders zijn. Optische melders zijn zeer effectief voor het detecteren van smeulbranden en ze signaleren eerder brand in woningen. Rookmelders met detectie op ionisatie zijn niet meer toegestaan vanwege een kleine hoeveelheid aanwezigheid van radioactief materiaal.
- Projecteringseisen: over het waar en hoe rookmelders te plaatsen (vluchtroute, verblijfsruimte als onderdeel van de vluchtroute)
- Prestatie-eis met betrekking tot het geluidsniveau van het alarmeringssignaal van de rookmelder(s). Oftewel: 65dB geluidsdruk in verblijfsruimte(n) en vluchtroute(s) en 75dB geluidsdruk in bedruimte(s) / slaapkamer(s). Deze prestatie-eis kan het installeren van extra rookmelders en/of het koppelen van rookmelders tot gevolg hebben.
NEN-EN 14604
In de NEN 2555 norm wordt de NEN-EN 14604 aangewezen als voorschrift waaraan zowel lichtnet (bijv. 230Vac) als batterijgevoede (bijv. 9V) rookmelders producttechnisch moeten voldoen. Deze Europese norm is van kracht sinds augustus 2008.
uwrookmelder.nl heeft oog voor uw brandveiligheid.
neem daarom nu vrijblijvend contact met ons op!
De wijzigingen per 1 juli 2022 op een rijtje
Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in alle woningen. Bij nieuwbouw woningen was dat al verplicht, in bestaande bouw dus vanaf 1 juli.
Hieronder treft u kort aan wat u in bestaande woningen aan rookmelders aanwezig dient te hebben. Wat dit precies voor uw organisatie (woningbouw of VvE) betekent, dat komen wij graag voor u inventariseren en bespreken.
- Een rookmelder op iedere bouwlaag waar een vluchtweg of verblijfsruimte is
- Een optische rookmelder, 230v of batterij gevoed, naar keuze.
- Het koppelen van rookmelders is niet verplicht maar wel te adviseren.
- De rookmelders hebben een CE markering en een levensduur van 10 jaar
uwrookmelder.nl helpt graag om samen met u de juiste rookmelder te vinden.